sâmbătă, 3 noiembrie 2018

Excursie de Centenar - Alba Iulia

Sambata, 4 noiembrie 2018, cercetasii traditionali au vizitat cetatea Alba Iulia intr-o excursie de Centenar. Am mers impreuna cu prietenii nostri de la Cercetasii Vlasiei, lideri si cercetasi din subunitatea Getica (din randul careia se formeaza Grupul de Initiativa Moara Vlasiei ACT-RO).

Dupa un drum lung, presarat cu portiuni de autostrada :-) am ajuns la Alba Iulia. Am fost primiti traditional de catre domnii avocat Marius Adrian Hategan și Iuliu Danet. A urmat un pranz care a inclus si cea mai buna "zama" din ultimii ani.

Ne-am incolonat si am pornit spre cetate. Am intrat pe Poarta I, situata pe latura de rasarit, strajuita la partea superioara de statuile lui Marte - zeul razboiului si Venus - zeita frumusetii.

link album foto

Drumul a continuat cu o urcare pe o rampa - barbacana; avea in trecut rolul de a incetini miscarea trupelor inamice care ar fi vrut sa intre in cetate.
La capatul barbacanei se afla Poarta a II-a demolată partial in perioada interbelica, cu ocazia pregatirii terenului din fata Portii a III-a si construirii Obeliscului lui Horia, Closca si Crisan, inaugurat in prezenta regelui Carol al II-lea al Romaniei si a lui Mihai, voievod de Alba Iulia la 14 octombrie 1937.


Dupa verificarea rapida a unor cunostinte de istorie am trecut de Poarta a III-a, calea principala de acces in cetate. Pe coronamentul de la partea superioara este amplasata statuia ecvestra a imparatului Carol al VI-lea. Am trecut pe langa ruinele Castrului Roman al Legiunii a XIII-a Gemina, mergand pe Via Principalis catre statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul - in anul 1600 conducator de facto al celor trei tari medievale care acum 100 de ani au format Romania de astazi: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova.

Turul nostru a continuat cu vizitarea Muzeului National al Unirii - ii multumim domnului director Gabriel Rustoiu pentru accesul liber. Fiind inca in renovare nu am putut vizita Sala Unirii, locul unde acum 100 de ani s-a votat unirea Transilvaniei cu Romania. Ghid pe parcursul vizitarii muzelui ne-a fost dl. Raraes Diodiu, fost cercetas. Am avut toti sansa unei prezentari foarte frumoase a istoriei cetatii din antichitate pana in zilele noastre, cu accent pe evenimentele de acum 100 de ani. La plecare am invatat pasii Horei Unirii.


Am plecat mai departe sa vizitam si sa ne reculegem la Catedrala Incoronarii. La 15 octombrie 1922 aici a avut loc ceremonia de incoronare a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari.

Am mers mai departe spre Catedrala Romano Catolica. Nu am putut sa o vizitam, era inchisa. Constructia ei a inceput in secolul al XI-lea, probabil prin anul 1004, odata cu intemeierea Episcopiei Transilvaniei de catre regele Stefan I al Ungariei.
Cu ajutorul unui foarte discret panou informativ (cu cod de bare...) aflam ca pe terenul alaturat a fost descoperita fundatia unei biserici mai vechi, de la mijlocul secolului al X-lea. Nu vedem insa ruinele decat in poze si aflam cu stupoare de la dl. Marcel Barbatei - liderul cercetasilor din Moara Vlasiei, dar si de la cativa localnici ca fundatiile bisericii in stil bizantin - prima biserica ortodoxa din Transilvania - au fost reacoperite cu pamant.
Adica istoria nu se poate doar descoperi, ci si acoperi! - la propriu... Ne este greu sa le explicam asa ceva cercetasilor nostri... 

S-a intunecat. Ne reintoarcem la Statuia lui Mihai Viteazul unde cantam cateva versuri din "Cea din urma noapte a lui Mihai Viteazul".
Ne reintoarcem la Poarta a III-a si coboram pe langa zidurile unei cetati incarcate de istorie.


La final ne imbarcam in autocar si plecam sa innoptam langa Sibiu.

Gata Oricand!

cercetasii ACT-RO