joi, 25 octombrie 2018

In memoriam Paul Pantzu

In ajunul aniversarii Centenarului Marii Uniri, de Ziua Armatei Romane, ne aducem aminte cu recunostinta de eroii nostri. Marea Unire din 1918 nu ar fi fost posibila fara sacrificiul lor.
Primul dintre eroii cazuti pe culmile Carpatilor a fost Paul Pantzu, unul din primii cercetasi ai Licelui "Gh. Lazar" - leaganul Cercetasiei Romanesti.
La multi ani Armatei Romane!

Gata Oricand!

Cercetasii Traditionali


"Pe acelasi carnet (de cercetas - n. red.), Paul Pantzu, unul din primii cercetasi ai Liceului Lazar, nota modest ca era fericit sa faca parte dintr’o legiune, a carei lozinca era: Gata Oricand. Pe prima lista de morti din razboiul intregirei, numele lui Paul Pantzu fu inscris cu sange. Astfel, din primul cuib al cercetasiei, Liceul Lazar si-a luat zborul primul ostas, cazut pe culmile Carpatilor."
Dimitrie Dimancescu, "Liceul Lazar - Leaganul Cercetasiei Romanesti", Monografia Liceului Gheorghe Lazar” din Bucuresti, 1860-1935, pag. 295-297, Institutul de Arte Grafice, Bucuresti, 1935

Sublocotenent Pantzu A. Paul 
A absolvit Liceul „Gh. Lazar" in 1915. Era elev eminent si avea insusri sufletesti care faceau din el cel mai iubit si mai rasfatat camarad al seriei lui. 
Cand s-a declarat rasboiul, era student in anul II al Facultatilor de Drept si Filosofie. 
A murit ca un erou, în prima zi a declararii rasboiului, 15 August 1916. 
Facea parte din Regimentul 58 Inafanterie. ln dimineata acelei zile, o coloana de atac inainta spre localitatea Valea Surduc, cand, deodata, se loveste de o rezistenta puternica a inamicului, situat pe o pozitie bine organizata. Era momentul cand Regimentul 58 Infanterie a trebuit sa primeasca botezul sangelui. 
Insarcinat sa comande sectia l din compania de mitraliere, sublocotenentul Pantzu a luptat vitejeste, in primele randuri, deschizand un foc nimicitor, în fata caruia inamicul a trebuit sa cedeze. 
In acest atac, pe la orele 12 din zi, un glonte l-a nimerit ucigator. A cazut senin, sub cutele drapelului pe care il apărase, cu entuziasm si devotament rar. 
A fost inmormantat cu onoruri impresionante, în cimitirul ortodox al Pietrosanilor. 
Sublocotenentul Pantzu abia implinise varsta de 20 de ani.
Pe marginea catorva morminte, Monografia Liceului “Gheorghe Lazar” din Bucuresti, 1860-1935, pag. 203-226, Institutul de Arte Grafice, Bucuresti, 1935