Constantin Th. Sapatino a fost un cercetas erou al primului razboi mondial. La numai 13 ani era voluntar sanitar si sofer pe ambulanta la spitalul din Harlau (Iasi), iar mai apoi curier pe front, in timpul luptelor de la Oituz.
A facut parte dintre grupul vechilor cercetasi care, uniti in jurul liderului lor, prof. Alexandru Daia, au reinfiintat cercetasia dupa o pauza de 53 de ani. A publicat cartile “Trăiri, trăiri... de-a lungul unui veac” (Editura Romfel, 1994) (foto) si “O viata cat un veac” (Bucuresti, Editura Semne, 1998).
La o adunare a cercetasilor traditionali din 29 noiembrie 1993, Constantin Th. Sapatino si-a rememorat pe scurt experienta din anii 1916-1918. Am reusit sa salvam aceasta inregistrare document.
Transcriere inregistrare
introducere: "La adunarea festiva a Asociatiei Traditionale ”Cercetasii Romaniei” din 29 noiembrie 1993, organizata in cinstea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, va lua cuvantul cercetasul erou Constantin Sapatino, care va prezenta activitatea sa de cercetas in varsta de numai 13 ani in timpul razboiului 1916-1918, cand a indeplinit succesiv functia de sanitar, sofer pe autosanitara (inlocuind soferul decedat de tifos exantematic) si in cazuri extreme, luptator cu arma in mana. Dau cuvantul cercetasului erou, Constantin Sapatino."